Het project komt op dreef

Met het Natuurpark Levende Leie willen de Natuurpuntafdelingen van Deinze tot Gent een groot natuurgebied tot stand brengen door bestaande gebieden te verbinden en nieuwe toe te voegen. Dat is een ambitieus project. We willen gronden verwerven, informatie verspreiden, samenwerken met geïnteresseerde partners, toegankelijkheid en recreatie met natuurbescherming verzoenen, beheer organiseren… Het betreft een groot gebied, er zijn veel invalshoeken waarvoor we verschillende expertises nodig hebben, en vooral veel enthousiasme. In september bogen een twintigtal enthousiaste vrijwilligers zich over de aanpak. Ze hebben het werk verdeeld in 4 overzichtelijke domeinen die we maar ‘werkgroepen’ noemen (iemand een beter woord?).

De werkgroep ‘aankoop-beheer-beleid‘ stuurt de verwerving en het beheer van de natuurgebieden aan. Hij overlegt met de overheid van Deinze, Gent en Sint-Martens-Latem. Hij zoekt de mogelijkheden uit en legt contacten. Tegen 2040 moet het Natuurpark Levende Leie zowat 1200 hectare aaneengesloten natuurpark beslaan met corridors naar omliggende natuurgebieden, zoals de Hospicebossen, Parkbos Gent, Scheldemeersen, Stadsbos Deinze, Vallei van de Oude Kale… Het meeste werk hiervoor gebeurt lokaal: veldwerk.

De werkgroep ‘verbreding‘ wil tot duurzame samenwerking komen met externe partners, met een bijzondere focus op agro-ecologie, landbouw en goede relaties met inwoners en eigenaars van aanpalende percelen. Vanzelfsprekend zoeken we ook volwaardige partners in sectoren zoals cultuur, erfgoed, horeca, kunst en toerisme.

De werkgroep ‘Levende Leiedag‘ zal elk jaar het gelijknamige evenement organiseren in Deinze, Gent of Sint-Martens-Latem – het liefst met zicht op de Leie. Zo promoten we het project en houden we contact met het brede publiek en geïnteresseerde organisaties. Het wordt elke keer een fijne, gezellige en interessante dag – als we de editie van mei 2018 als maatstaf mogen nemen. Hou alvast zondag 16 juni 2019 vrij.

De werkgroep ‘communicatie‘ stort zich op alle fatsoenlijke manieren om het Natuurpark Levende Leie bekend te maken. We geloven dat goede, eerlijke communicatie het project vooruit helpt: de website (levendeleie.be) wordt de referentie voor gegevens en nieuws, maar we willen ook aanwezig zijn op andere kanalen, en we werken aan interactie en visibiliteit met een herkenbare huisstijl, ook fysiek op het terrein.

De ‘stuurgroep‘ tenslotte, bewaakt strategie, visie en financiën. Hij volgt en coördineert de vooruitgang van de werkgroepen.

We merken dat het project Natuurpark Levende Leie op veel sympathie kan rekenen. Hopelijk ook van u, en dan hebben we u nodig. Laat ons weten wat u denkt of help ons met uw enthousiasme en expertise. Als u ons e-mailadres niet kent, gebruik dan a.u.b. ons contactformulier. Zo helpt u dit prachtige project echt vooruit. Natuurpark Levende Leie wordt een keurmerk en referentie voor deze mooie streek.

PS. Doneren voor de aankoop van natuurgebied mag vanzelfsprekend altijd. Steun het project.

6 december 2018