Levende Leiedag

 

zondag 16 juni 2019 Sas van Astene

Eén keer per jaar willen we het project Natuurpark Levende Leie extra onder de aandacht brengen. Jouw aandacht. De aandacht van het beleid. Van onze partners, die van nu en die van straks. Van de bewoners van deze mooie streek. Van toevallige wandelaars en regelmatige bezoekers. Maar vooral maken we er een gezellige dag van waar je kunt relaxen.

Welkom !

Er valt die dag van alles te ontdekken en genieten. Ook daarvoor willen we jou er graag bij. We hebben het programma extra aantrekkelijk gemaakt. Of je nu slechts een uurtje kunt vrijmaken, of de hele dag – het kan allemaal. Je leest er meer over onder het overzicht.

Kijk maar:

Fotowedstrijd

Als aanloop naar de Levende Leiedag organiseren we een fotowedstrijd. Doe mee en laat je mooiste Leiefoto bekronen. De beste foto’s zullen natuurlijk op de Levende Leiedag te zien zijn. We verwachten je digitale foto(‘s) ten laatste op 15 mei. Het volledige reglement kun je via deze link downloaden.

Activiteiten voor jongeren

Wie is Slodder? is een boeiend verhaal voor 4- tot 10-jarigen over, ja over wie denk je? (13:30)

Laat je opsluiten in de biggest escape room ever van het land! Het hek van het natuurgebied wordt achter je rug afgesloten met een cijferslot en je hebt een uur de tijd om alle verborgen sleutels en codes te kraken. Pijnig je hersenen met denkpuzzels en toon je behendigheid. Alleen de strafste gasten slagen erin om binnen het uur de ontsnappingscode te vinden. Deze begeleide zoektocht is voor avonturiers tussen 6 en 12 jaar. Ouders worden gedoogd als ze hun vinger stijf op hun lippen houden. (15:30)

Met Wat zwemt er in mijn potje? leren onderzoekertjes in het water te kijken. Ze scheppen zelf in de oude Leie-arm hun potje vol en ontdekken dan met professionele begeleiding wat er te zien is. (13:30 & 15:30)

Wat Dansteroplos zal worden? Om eerlijk te zijn, we weten het niet: dat hangt helemaal van de deelnemers af. Wij zorgen voor de juiste plek, goede begeleiders en gepaste muziek. (15:30)

Voor iedereen (jonge gezinnen welkom !)

‘s Ochtends of in de namiddag kun je kajakken tussen Astene en Deurle: ongetwijfeld een van de mooiste stukjes van de Levende Leie. Je betaalt 10 euro (6 euro voor kinderen tot 12) voor de huur en de verzekering. Je moet wel tijdig inschrijven (zeker vóór 9 juni, maar de tochten zijn snel volgeboekt!). (09:00 & 13:30) Je kunt je hier aanmelden.

Beman de sloepen ! In de namiddag kun je mee op korte leerrijke Leietochtjes. Er liggen drie sloepen klaar met een gids aan boord. (13:30 & 15:30)

In het Algenlab leer je meer over die belangrijke schakel in de natuur: algen. Samen met een algoloog (zo heten die experten echt !) ga je op zoek naar algen die je dan bekijkt door een microscoop. Deze activiteit is geschikt voor jong en oud. (13:30 & 15:30)

Bij de imker leer je het nut kennen van de bijen, hun raten, hun volken en hun honing. (13:30 & 15:30)

Een speciale ervaring wordt Yoga in de natuur, en dat nog wel in een van onze natuurgebieden. Ook kinderen zijn zeer welkom. Inschrijven is noodzakelijk en kost 10 euro (ten voordele van Expeditie Natuurpunt en Natuurpark Levende Leie).  (13:30 & 15:30) Meld je hier aan.

Blijven leren en bijleren

De workshop Natuurfotografie: Je kijkt, maar zie je ook?  vragen we ons af tijdens een wandeling waarin een expert je zal verrassen met de onderwerpen die in aanmerking komen en de vele manieren om natuur in beeld te brengen. Met veel praktische tips. (13:30)

Wie voor de charmes van korstmossen wil vallen, kan aansluiten bij de wandeling die ernaar gaat zoeken aan de boorden van de Leie. (15:30)

Tijdens de erfgoedwandeling kom je meer te weten over de geschiedenis van deze merkwaardige plek en de Leie in het bijzonder. (15:30)

Blommekes voor dummies: zoals de naam suggereert, maak je een laagdrempelige wandeling mee, met bijzondere aandacht voor de flora die je onderweg tegenkomt. (15:30)

De locatie: het Sas van Astene

De locatie van de Levende Leiedag 2019 is het Sas van Astene. Mocht je het ophaalbrugje en de charmante oude Leie-arm nog niet kennen, dan is dat al een goed argument om dit evenement niet te missen. En zegden we al dat er live muziek te beleven zal zijn? (Contacteer ons, mocht je zelf interesse hebben).

Hoe kom je naar de Levende Leiedag in Astene-sas ?

  • Je kunt deelnemen aan de begeleide fietstocht uit Gent (we verzamelen om 9.30 uur aan de Watersportbaan) of Latem (we verzamelen om 10.00 uur aan het gemeentehuis). Daar moet je wel vooraf voor inschrijven. Je krijgt dan ook alle praktische informatie over vertrekplaats en verzekering. Je kunt je hier aanmelden: vertrek uit Gent / vertrek uit Latem
  • Er komt ook een groep te voet uit Bachte: vertrek om 10.30 uur aan de kerk van Bachte (Bachtekerkstraat Deinze).
  • Kom je individueel met de fiets? Vul onze extra fietsstallingen !
  • Mocht je toch met de auto komen, besef dan dat er in de directe omgeving nauwelijks parkeerplaats zal zijn. We zetten stewards in om te helpen de omgeving toegankelijk te houden.

Het juiste adres is Hellestraat 20, 9800 Deinze (bij ‘t Oud Sashuis). De locatie vind je op googlemaps via de pluscode “XHR8+FR Deinze” of via deze google-link.

Tenslotte

De Levende Leiedag is een organisatie van Natuurpunt Gent (met de kern Deurle-Latem) en Natuurpunt tussen Leie en Schelde, met dank aan de Gezinsbond en Erfgoed Deurle.

Hier vind je enkele foto’s van de Levende Leiedag van 2018 aan het Dorp in Sint-Martens-Latem.