Levende Leiedag 2023

Staat 11 juni 2023 al in je agenda?

Op zondag 11 juni 2023 vieren we vaderdag op een unieke manier en trekken we voor de vierde editie van de Levende Leiedag naar de boomgaard bij het Tempelhof , idyllisch gelegen aan de Leiebocht, Dorp Sint-Martens-Latem. Geniet er van de pracht van het Leiedorp met zijn rijke geschiedenis en beschermde monumenten waaronder het natuurhistorisch monument: het rivierlandschap van de Leie en de omringende Latemse meersen en Keuzemeersen.

© Luc Van Brussel

Eén keer om de twee jaar willen we het project Natuurpark Levende Leie extra onder de aandacht brengen. Jouw aandacht. De aandacht van het beleid. Van onze partners, die van nu en die van straks. Van de bewoners van deze mooie streek. Van toevallige wandelaars en regelmatige bezoekers. Maar vooral maken we er een familiedag van: relaxed, avontuurlijk en plezierig.

We kunnen een mooi palet activiteiten aanbieden: wandelingen, workshops, curieuzeneuze standjes, eet- en drankstalletjes, kajak- en boottochten, kinderanimatie, live-muziek en als kers op de taart het vrijlaten van herstelde vogels uit het Vogelopvangcentrum. Dat alles in het idyllische kader van de boomgaard aan de oevers van de Leie rond het Tempelhof in St. Martens Latem.

De vrijwilligers zijn er klaar voor, het wordt een gezellige familiedag waar voor iedereen heel wat te beleven en te ontdekken valt.

De toegang tot de Levende Leiedag is gratis, maar sommige activiteiten werken met inschrijvingen en zullen betalend zijn (we vermelden de prijs voor volwassene resp. begeleide kind). Inschrijvingen voor de kajaktochten (optie in de ochtend en optie in de namiddag) en voor de sloeptochten gebeuren op voorhand via de link hierna vermeld onder de corresponderende paragraaf. Voor andere activiteiten zoals de wandelingen kun je ter plaatse inschrijven aan de inschrijvingsdesk op de dag zelf.

Kom met de trein, bus of fiets! Er is weinig parkeergelegenheid in het dorp. Parkeer je wagen buiten het dorpscentrum, dat verkeersvrij wordt gemaakt. Beter nog, kom met de fiets of het openbaar vervoer. Er is een bushalte vlak bij de ingang (Dorp) waar bus 34, 35, 36 en 145 stopt.

De opbrengst van het evenement gaat natuurlijk integraal naar de ontwikkeling van het Natuurpark Levende Leie.

Activiteiten op de Levende Leiedag 2023

Boottochtjes op de Leie

© Claudia Van Sante

Beleef het Natuurpark Levende Leie vanop het water. In comfortabele boten van 6 of 8 personen is het zalig genieten van de meanderende rivier. Laat je verwonderen door de pracht van de omringende natuur. Misschien kom je wel oog in oog te staan met drinkende koeien of blauwe reigers en ander waterwild. Het was destijds een inspiratiebron voor vele schilders en dichters in de streek.

Praktisch: vertrek om 13:00, 14:00, 15:00 en 16:00 vanop de aanlegsteiger, gelegen achter het gemeentehuis in Latem Dorp, voor 50 minuten varen in een boot van 7 à 8 personen.
Volw 7 € / kind (< 16 j) 4 €.
Er zullen 4 boten met schipper in de vaart zijn.
Sorry, de boottochtjes op de Leie zijn volzet.

Kajaktochten

© Christine Ostyn

We verkennen weer een mooi stukje van de Leie per tweepersoonskajak. Op het water kan je zalig genieten van de meanderende Leie met haar natuurlijke oevers, de omringende natuur en de schilderachtige dorpjes zoals Bachte-Maria-Leerne en Sint-Martens-Latem. Deze kajaktochten bieden je een unieke gelegenheid om het prachtige ‘Natuurpark Levende Leie’ op een actieve manier te ontdekken.

Er zijn twee tochten: in de voormiddag van Sint-Martens-Leerne naar Sint-Martens-Latem, in de namiddag omgekeerd.

Praktisch: verzamelen om 09:00 in Sint-Martens-Leerne (Van Crombrugghe brug) resp. 13:00 in Sint-Martens-Latem (aanlegsteiger achter het gemeentehuis). volw 15 € / kind (<16j) 10 €.
We hebben 26 stabiele twee persoonskajaks tot onze beschikking.
Sorry, de kajaktochten zijn volzet.

Geleide natuurwandelingen in Sint-Martens-Latem

Natuurgidsen nemen je mee door de schilderachtige omgeving van Sint-Martens-Latem. De Latemse Meersen tonen hun bloemenpracht. Wie meer te weten wil komen over het beheer van dit prachtig stukje natuur, en rol van grazers hierbij, kan terecht bij de conservator van het natuurgebied. Geïnteresseerden worden overgevaren naar de Keuzemeersen aan de overkant van het Tempelhof en rondgeleid in deze natte natuur, waar de glorie van een kruidenrijk nat grasland weer te bewonderen is.

Praktisch:
– de inschrijving voor de wandelingen gebeurt ter plaatse.
– vertrekpunt wandelingen : ter plaatse aangeduid aan het begin van de Meersstraat.
– Schoeisel aangepast aan stappen en weersomstandigheden
– Geen parking voor auto’s in de onmiddellijke omgeving van de dorpskern
– Fietsers kunnen terecht in de onmiddellijke omgeving van de startplaats
– Honden, ook aan de lijn, kunnen niet mee (verstoringsgevoelig natuurgebied)

Donateurswandeling

Voor de vele sympatisanten die een bijdrage gestort hebben op een of meerdere gebieden in het Natuurpark Levende Leie, organiseren we een wandeling in de Latemse Meersen met de conservator. De wandeling start om 10h00 en rond de middag zijn we terug voor de receptie voor de milde schenkers.

Keuze, aan de overzijde van de Leie: vertrek overzet om 14 u, duur wandeling: 2 uur. Gratis. Inschrijving ter plaatse, maximum aantal deelnemers : 20 (wees er snel bij). Niet geschikt voor “wielen”.

Het hart van Latemse Meersen

© Marc Depourcq

Vertrek om 14 u30, duur: anderhalf uur. Gratis. Inschrijving ter plaatse, maximum aantal deelnemers : 25 (wees er snel bij).

Beheer en schapen in de Latemse Meersen: vertrek om 15 u, duur: 1 uur. Gratis. Inschrijving ter plaatse, maximum aantal deelnemers : 25 (wees er snel bij).

© Marc Depourcq

Geleide wandeling “Dorp tussen duin en Leie”

Het dorp Sint-Martens-Latem heeft een rijke geschiedenis. Van rivierduinen ontstaan na de laatste ijstijd, van landerijen die deel uitmaakten van de Sint-Baafsabdij, tot kunstenaars verliefd op de weerspiegeling in het water en het mistige licht. Ga op wandel met Latemnaar, natuurgids en stadsarcheoloog Marie-Christine Laleman en ontdek wat Sint-Martens-Latem te vertellen heeft.

Praktisch:

Dorp tussen duin en Leie: vertrek om 13:30, duur: anderhalf uur. Gratis. Inschrijving ter plaatse, maximum aantal deelnemers : 25 (wees er snel bij).

Bezoek de Koutermolen

De Koutermolen is vrij toegankelijk.

© Marc Depourcq

De houten windmolen Koutermolen is beschermd als monument.
De oudste vermelding van de molen dateert uit 1373. Het was de Sint-Baafsabdij die het gezag had over de molen, de kerk en het Tempelhof (betere benaming : het Hof van Sint-Baafs). De Koutermolen behoort tot één van de oudste molens in Oost-Vlaanderen en is de enige langs de Leie die bewaard is gebleven.
De molen is van het type staakmolen en is maalvaardig. De molenaar vertelt je graag hoe de molen is gebouwd en bij voldoende wind maak je mee hoe het graan gemalen wordt tussen de molenstenen. Dit op het ritme van de wiegende molen, de zingende stenen en het krakende hout.

Schilderen aan de Leie (afgelast)

Hoe maakt een mooie compositie? Met welke kleuren geef je een accent? Onder begeleiding van een kunstenares – ervaren lerares leer je kijken en schilderen in de natuur. Zowel volwassenen als kinderen zijn welkom.

Praktisch:

Tekenen en schilderen aan de Leie: 14 u en 16 u, duur: 1 uur. Bijdrage voor materiaal: 5 €. Inschrijven ter plaatse, maximum aantal deelnemers per sessie : 10 (wees er snel bij).
Sorry, deze activiteit gaat niet door.

© Marc Depourcq

Yoga in de natuur

De natuur haast zich niet en toch is alles af. Start de nieuwe tijd met meer innerlijke rust en ga bewuster leven. Kom genieten van rust, stilte en tijdloosheid, schoonheid en vreugde.
We geven ook aandacht aan verbondenheid en mildheid.
We oefenen op het gras. Breng daarom het liefst een eigen matje mee of een grote handdoek, en eventueel een klein kussentje.

Yoga initiatie: om 14u30, duur: een uur. Het aantal deelnemers is beperkt tot 20 (wees er snel bij).

Inschrijven via deze link : Yoga in de natuur op de Levende Leiedag | Natuurpunt

Prijs : 5 euro voor leden van Natuurpunt, 6 euro voor niet-leden.

Voor curieuzeneuzen

In de prachtige grote boomgaard aan de Leie (op zich al een ontdekking!) zullen er curieuzeneuze standen staan. Je kunt er veel te weten komen over

© buscalisa
  • Bezige bijen
  • Insecten met insectentocht (15h00 – 16h00)
  • Vlinders
  • Natuurfotografie
  • Natuur en gezondheid
  • Hoe werkt een vogelasiel?
  • Informatie over de natuurgebieden van het Natuurpark Levende Leie
  • Expeditie Natuurpunt
  • Oxfam – bar en lekkers

Praktisch: doorlopend tussen 12:00 en 17:00. Gratis

Bushcraft workshop

Bushcraft is de kunst van het (over) leven in en met de natuur. Het is een breed pallet aan natuurvaardigheden met respect voor de natuur. Bushcraft vormt een brug tussen gebruiken van natuurvolkeren en onze voorouders met de hedendaagse maatschappij. Altijd al eens in de natuur willen slapen in je zelfgemaakte hut of shelter? Wil je leren hoe je vuur kan maken zonder aansteker of lucifer? Zelf eens een brandneteltouw leren maken? Ben je benieuwd ? Kom dan naar de bushcraft workshop.

Praktisch : kennis maken met bushcraft
13u00 – 14u30 : workshop “One stick fire” (lees: vuur maken uit 1 boomstammetje). Max aantal deelnemers : 10
15u00 – 17u00 : workshop “Brandneteltouw maken(inclusief brandnetels zoeken en plukken). Max aantal deelnemers : 15
Inschrijven ter plaatse.

Sprookjes voor groot en klein

© Claudia Van Sante

Maarten Tribou brengt verrassende sprookjes

Het hoeft niet altijd Sneeuwwitje of Assepoester te zijn. Nog ongelooflijk veel andere volksvertellingen en sprookjes zijn vaak nog grappiger of spannender. Zeker als ze zo enthousiast en met ambiance tot leven komen met rasverteller Maarten Trybou. Onbekende, verrassende sprookjes onder de vertelboom in een rustig hoekje naast de boomgaard aan het Tempelhof.

Praktisch: Begin om 13:30, 14:30, 15:30 en 16:30. Voor kinderen vanaf 6 jaar. Gratis. Maximaal 20 kinderen per keer.

Hilde Maelstaf brengt vertellingen helemaal tot leven.

Aan de rand van de Leie, in de natuur leven dieren, meestal kleine dieren. In de rivier zwemmen visjes, in de lucht zijn er vogels. Al deze dieren, in de aarde, de lucht of in het water beleven avonturen, sommige diertjes zijn moedige, andere ondeugend of een beetje angstig. Zo is er een specht die niet meer wil tikken tegen de bomen en een mier die stopt met werken en in de zon wil zitten.  Als je hierover meer wil weten, grote en kleine mensen welkom.

Praktisch: Begin om 14:00 en 16:00. Voor kinderen vanaf 5 jaar. Duur 10-15 minuten. Gratis. Maximaal 20 kinderen per keer.

Fotozoektocht

© Claudia Van Sante

We voorzien een fotozoektocht tussen 14u. en 16u.30. De deelnemers kunnen dan het zoektocht- en antwoordformulier afhalen aan de infostand van Natuurpunt op het evenement. Deze fotozoektocht zal u meenemen langs de schoonheid van de natuur in de Latemse Meersen en langs delen van het erfgoed te Sint-Martens-Latem en is bedoeld voor deelnemers van 8 tot 12 jaar. Dien tijdig het antwoordformulier in en blijf tot het einde van het evenement om mee te dingen naar de prijzen.

Volksspelen

Wat is er leuker dan nog eens die oude volksspelen boven halen? 6 volksspelen staan ter beschikking. Voor jong en oud.


Praktisch : doorlopend. Gratis.

Grime

© Frank Maes

Wie zou er graag eens een poes, een muis, een uil of … een fee worden? Tussen 14 en 16 u kunnen kinderen zich laten schminken.

Praktisch : bijdrage voor materiaal 2 €

Workshop natuurfotografie

Professioneel fotograaf Luc Van Brussel is de bezieler van de werkgroep Natuurfotografie Natuurpunt Gent voor natuurliefhebbers met een bijkomende liefde voor fotografie. Hij is organiseert een workshop natuurfotografie op locatie in de meersen rond Sint-Martens-Latem, alsook de fototentoonstelling in de Brouwerijschuur.

Praktisch: 13:30, duur anderhalf uur. Gratis. Inschrijven ter plaatse.
Max aantal deelnemers : 20.

Fototentoonstelling ‘Schatten aan de Leie’

Voor onze fototentoonstelling kan je terecht in de brouwerijschuur. Je kan er de hele namiddag een selectie van natuurfoto’s bewonderen die “onze natuur” in al haar diversiteit en pracht tonen. Wordt je verliefd op een beeld? De foto’s zullen te koop aangeboden worden.

Vogels kiezen opnieuw het luchtruim

Wanneer vogels gewond gevonden worden, kunnen ze in het vogelasiel herstellen. Spannend om te zien: Lukt het nog om te vliegen? Na een eerste aarzeling, opnieuw in alle vrijheid wegwieken!

dav

Praktisch: omstreeks 17 uur worden de vogels vrijgelaten bij de Leie, gevolgd door een muzikale afsluiter.

Doorlopend

Honger en dorst : De bar wordt verzorgd door Oxfam met een ruime keuze aan dranken. ‘t Fermetje uit Astene is aanwezig met hun foodtruck. Zij voorzien warme gerechten. Er zijn ook broodjes en slaatjes van de Smullerie uit Astene. Natuurpunt vrijwilligers staan in voor de pannenkoeken.

Te gast op het podium : verscheidene muzikanten geven het beste van zichzelf en zorgen voor een stemmige sfeer op het terrein.
Lisa Buelens
Jim Cain
Brandhout
Filip Smagghe en groep
Carla Hoogewijs
Wim & Louise

© Frank Maes