Open Monumentendag 2021

Open Monumentendag, dit jaar op zondag 12 september, stelt onroerend ergfoed gratis open. Daar doet Natuurpark Levende Leie graag aan mee, want wat is er onroerender, opener en gratisser dan onze eigen natuur? En niet voor één dag.

Daarom stelt Natuurpunt deze fijne fietstocht met audiogids voor.

Een ervaren natuurgids geeft op je mobieltje informatie, en je fietst op eigen tempo door de mooiste natuurgebieden van het Natuurpark. Niet voor niets zijn enkele van deze gebieden beschermd landschappelijk erfgoed met een grote cultuurhistorische waarde.

Het parcours start en eindigt in het NMC De Bourgoyen in Gent (Driepikkelstraat 32, 9030 Gent). De tocht is ongeveer 30 km lang en volgt (ongeveer) de kronkelende Leie. Met de 27 beschrijvingen weet je hoe je moet rijden en wat er te zien is: natuur en erfgoed. Er liggen elf natuurgebieden onderweg!

De route vind je wat lager op deze pagina. Je kunt de pdf ook downloaden.
Beluister hier de 27 beschrijvingen:

Je kunt de audiogids ook in één keer als een zip-bestand afladen (handig voor thuis op de pc).

De route (klik op de kaart om ze als pdf te downloaden)

Let op: in Baarle steek je met het veer de Leie over (knooppunt 71). Om het veer van Baarle te vermijden kun je het water over aan punt 9 op de kaart, waar je onder de autoweg E40 de Leie oversteekt. Je mist dan wel het hele stuk door Sint-Martens-Latem, tenzij je eventjes terugrijdt.

Aan de kerk van Afsnee komt de tocht op elke oever het veerpont (knooppunt 63) voorbij. Als je een stukje van de tocht wilt afkorten (je mist dan de Muynckhammen) kun je van het veer gebruik maken.

Veerdiensten:

  • beide veren werken alle dagen in de maanden mei, juni, juli, augustus en september en ook in de paasvakantie
  • Daarbuiten: alleen op za-, zo- en feestdagen
  • za, zo en feestdagen: 9.00 tot 12.00 en 13.00 tot 19.00
  • weekdagen Afsnee: 9.00 tot 12.00 en 13.00 tot 19.00
  • weekdagen Baarle: 7.30 tot 12.30 en 14.00 tot 19.00

Geniet ervan!