Uitgesteld naar 2021: Levende Leiedag 2020

UPDATE: Levende Leiedag afgelast en uitgesteld naar juni 2021

Helaas moeten we aankondigen dat de Levende Leiedag niet zal kunnen plaatsvinden op 14 juni 2020. Enerzijds door de maatregelen die de nationale veiligheidsraad op 15 april ll. nam om het Covid 19 – Coronavirus in te dijken, en anderzijds omdat we niemands gezondheid in gevaar willen brengen. We vinden het jammer dat we deze beslissing moeten nemen, maar uitstel is geen afstel. We zoeken, samen met de Oude Abdij, naar een nieuwe datum volgend jaar. We kijken er alvast naar uit om je te laten genieten van natuur, cultuur en erfgoed op het jaarlijkse ‘feest’ van het Natuurpark Levende Leie in juni 2021.

Voor de fotografen hebben we goed nieuws: de fotowedstrijd loopt door en wordt een jaar verlengd. Dat houdt in dat je een jaar rond, in alle vier de seizoenen, de prachtigste foto’s kunt nemen en inzenden vóór 6 april 2021. Meer info bij het evenement Fotowedstrijd ‘Schatten aan de Leie’ op onze facebookpagina, in dit bericht en in het aangepast wedstrijdreglement.

zondag 14 juni 2020

Eén keer per jaar willen we het project Natuurpark Levende Leie extra onder de aandacht brengen. Jouw aandacht. De aandacht van het beleid. Van onze partners, die van nu en die van straks. Van de bewoners van deze mooie streek. Van toevallige wandelaars en regelmatige bezoekers. Maar vooral maken we er een familiedag van: relaxed, avontuurlijk en plezierig.

Aan de voorbereiding van de Levende Leiedag wordt nog hard voorbereid. (Mocht je willen helpen: laat het ons weten!).

Onder het overzicht kun je meer over deze fantastische dag lezen, zoals hij voor 2020 werd voorbereid. De editie 2021 kan daarvan afwijken, natuurlijk.

De locatie

Voor de locatie van de Levende Leiedag 2020(2021) hebben we weer iets bijzonders getroffen. De Oude Abdij van Drongen is een cultuurhistorisch monument met prachtige tuinen die aansluiten op dat andere monument, de natuurlijke loop van de Leie.

Je bent welkom van 10 tot 18. De drukte verwachten we vanaf 12 uur en de meeste activiteiten tref je in de namiddag.

Voor jongeren

Maarten Trybou neemt je mee naar een spannende sprookjeswereld. Voor iedereen vanaf 6 jaar (in vier blokjes vanaf 13:30).

Met Wat zwemt er in mijn potje? leren onderzoekertjes in het water te kijken. Ze scheppen zelf hun potje vol en ontdekken dan met professionele begeleiding wat er te zien is. (vanaf 13:30)

In Dansteroplos kunnen onze kinderen dansen op leuke muziek, onder geanimeerde begeleiding. (13:30 – 15:00)

De hele namiddag staan de volksspelen klaar en de kleintjes kunnen zich laten grimeren in hun favoriete kleuren en figuren (doorlopend, 13:30-17:00)

Voor iedereen, jonge gezinnen in het bijzonder

Je kunt die dag met een tweepersoons-kajak op de Leie varen: groep 1 vaart in de voormiddag van Baarle-veer naar Drongen-dorp, en groep 2 vaart in de namiddag terug. Dit is betalend, inschrijven is verplicht (via deze links, voor de voormiddag of de namiddag). Hou er rekening mee dat deze activiteit vorige jaren gauw volzet was.

Met het dagboek van Ridder Rogier als betrouwbare gids en beschermd door ridders en jonkvrouwen verkennen we de Assels: een knotsgekke tocht van 5 km voor alle jonge gezinnen en voor iedereen die zich jong genoeg voelt. (inschrijven ter plaatse; leeftijd 3-99; vertrek 15:30)

Beman de sloepen ! In de namiddag kun je mee op korte leerrijke Leietochtjes. Er liggen sloepen klaar met een gids aan boord. (doorlopend 13:30 – 17:00)

In het algenlab ga je met een algoloog (zo heet zo’n expert) zelf op zoek naar algen die je dan bekijkt door een microscoop. Deze activiteit is geschikt voor jong en oud. (doorlopend 13:30 – 17:00)

In leer bij leer je bij over bijen, hun raten, hun volken en hun honing. Van de imker zelf. (doorlopend 13:30 – 17:00)

Yoga in de natuur: ook dit jaar vinden we twee keer een rustig plekje in het park. Ook kinderen zijn zeer welkom. Inschrijven is noodzakelijk. Om 13:30 en 15:30.

Cultuur, erfgoed en ander fraais

Om 11:30 kun je genieten van een aperitiefconcert in de schitterende neo-gotische kapel van de Abdij.

Natuurfotografie: in zijn workshop Natuur rond de abdij stelt Luc Van Brussel de vraag “Je kijkt wel, maar zie je ook?”. Het antwoord moet je zelf verzinnen, maar wat je krijgt is inzicht en veel praktische tips. (max. 25 personen, inschrijven ter plaatse; 13:30 – 15:00)

Onze natuur: hoe belangrijk is de natuur voor de mens? Om 13:30 vragen we ons dat af, en Glenn Deliège helpt ons in een interactieve lezing naar het antwoord.

In Natuurshampoo geven Caroline en Johan een workshop met bubbels. (om 13:30 en 15:30)

Tijdens de erfgoedwandeling brengen kenners van de streek ons de geschiedenis bij van deze merkwaardige plek en de Leie in het bijzonder. (15:30)

Abdijbezoek: een wandeling door het verleden. Met een gids bezoek je de abdijgebouwen (om 10:00 en om 15:30 – inschrijving nodig)

Wandelen

Dit is een fijne omgeving om wandelend te verkennen. Je kunt op eigen kracht op stap, of je kunt aansluiten bij een van de wandelingen die we organiseren.

Met de parkwandeling ga je met een gids op verkenning in de tuinen van de Abdij. (vertrek om 13:30)

Tijdens de erfgoedwandeling leer je van kenners de geschiedenis van deze merkwaardige plek en de Leie in het bijzonder. (vertrek om 15:30)

De Asselswandeling neemt je mee door de Assels, het gebied in de grote Leiebocht van de Drie Leien tot Drongen. Er zijn twee varianten, een korte en een lange. Volg de borden! (vanaf 13:30)

Spijs en drank

Er zullen eetkraampjes op het terrein staan, met (o.m.) veganistische en vegetarische wokgerechten. We maken ook soep, diverse slaatjes en ander gezonds.

Vanaf 14 uur zijn er pannenkoeken, taart en ijsjes. De bar is doorlopend open.

Is dat alles ?

Neen, dat is niet alles.

Je kunt de neogotische abdijkapel bezoeken. Er is een eco- en biomarktje. Muzikanten wisselen elkaar af op het podium. Je kunt met vrienden genieten van een blije dag buiten. Alle informatie over het Natuurpark Levende Leie vind je in de crypte van de Abdij. Daar zie je ook de laureaat-foto’s van de fotowedstrijd. Vergeet niet je stem uit te brengen voor de publieksprijs – en kies alvast de foto waarop je wil bieden tijdens de veiling rond 17.30 uur.

Fototentoonstelling en -veiling

Ook voor deze Levende Leiedag 2020 organiseren we een fotowedstrijd die zal lopen tot in 2021. Het thema is dit jaar een mondvol (maar één beeld zegt meer dan zoveel woorden): Schatten aan de Leie, met focus op de waardevolle natuurlandschappen, architectuur en varend materieel, waarbij de Leie tussen Deinze en Gent figureert’.
Iedereen kan maximaal 3 foto’s insturen tot 15 mei 2021. De jury kiest er de finalisten uit die op de Levende Leiedag in de crypte van de Oude Abdij te Drongen de hele dag zullen geëxposeerd worden.

Na 17.00 uur worden de winnaars bekendgemaakt: een foto van de categorie volwassenen, een foto van een jonge fotograaf (tot 18 jaar) en een publieksprijs gekozen door de bezoekers.

Aansluitend worden de geëxposeerde foto’s geveild. Alle aanwezigen kunnen bieden.

Voor de precieze regels verwijzen we naar het reglement. Je kunt het downloaden via deze link.

Levende Leiedag 2019

Praktisch

Locatie: Oude Abdij, Drongenplein 27, 9031 Drongen
Organisator: Natuurpunt Gent (met ook de kern Deurle-Latem) en Natuurpunt tussen Leie en Schelde (Deinze)
Datum: zondag 14 juni 2020, van 10 tot 18 uur
Toegang is gratis (sommige activiteiten met inschrijvingen op voorhand, of ter plaatse)

Parkeren in de buurt is niet gemakkelijk. Kom liever met het openbaar vervoer of de fiets. De abdij ligt op de ideale fietsafstand, of je nu van Gent komt, Deinze, Sint-Denijs-Westrem of Sint-Martens-Latem.

Dit is de derde editie van de Levende Leiedag. De eerste vond in mei 2018 plaats rond de aanlegsteiger van Latem Dorp, voor de tweede trokken we in juni 2019 naar Astene-Sas.

De fotoreportage van 2019: foto’s Levende Leiedag 2019
De fotoreportage van 2018: foto’s Levende Leiedag 2018

26 februari 2020
17 april 2020