Levende Leiedag 2021

Staat 13 juni 2021 al in je agenda?

Op zondag 13 juni 2021 trekken we voor de derde editie van de Levende Leiedag naar de Oude Abdij in Drongen, idyllisch gelegen aan de Leie. Geniet er van de pracht van het cultuurhistorische monument ‘Oude Abdij’ met zijn rijke geschiedenis, markante gebouwen en riante tuinen, en de praal van het natuurhistorische monument: het rivierlandschap van de Leie en de omringende Assels.

Eén keer per jaar willen we het project Natuurpark Levende Leie extra onder de aandacht brengen. Jouw aandacht. De aandacht van het beleid. Van onze partners, die van nu en die van straks. Van de bewoners van deze mooie streek. Van toevallige wandelaars en regelmatige bezoekers. Maar vooral maken we er een familiedag van: relaxed, avontuurlijk en plezierig.

We hopen dat de coronacijfers gunstig evolueren zodat we een mooi palet activiteiten kunnen aanbieden: wandelingen, workshops, curieuzeneuzenmarkt, ecomarkt, eet- en drankstalletjes, live-muziek, kajak- en boottochten, kinderanimatie, live-muziek, tafeltjes, maar we houden ons natuurlijk aan de regels.

De vrijwilligers zijn er klaar voor, ze hebben verschillende scenario’s klaar. De voor die tijd aangekondigde versoepelingen stemmen hoopvol voor een (nagenoeg) volledige editie: zie verder op deze pagina. Ze maken er in elk geval een gezellige dag van, met of zonder bubbels.

De toegang tot de Levende Leiedag is gratis, maar we zullen met inschrijvingen moeten werken en sommige activiteiten zullen betalend zijn (we vermelden de prijs voor volwassene resp. begeleide kind). Sommige inschrijvingen zijn reeds open (voor Ridder Rogier, kajak en boten kunt u beter niet talmen met inschrijven en betalen), voor andere kun je ter plaatse inschrijven aan de inschrijvingsdesk op de dag zelf.

Kom met de trein, bus of fiets! Er is weinig parkeergelegenheid in het dorp. Parkeer je wagen op de steenweg of verderop, maar kom niet nodeloos zoeken in het dorp. Beter nog, kom met de fiets of het openbaar vervoer. Er is een bushalte vlak voor de ingang en het treinstation Drongen ligt op minder dan 1 km.

Corona: Deze activiteit respecteert de corona-richtlijnen van Natuurpunt en de overheid. De vrijwilligers hebben er veel moeite in gestoken om de dag zo veilig mogelijk te krijgen. De concrete maatregelen zullen ter plaatse duidelijk gemaakt worden. U zult ze zeker respecteren en geen risico’s nemen, voor u zelf en voor anderen. De Natuurpunt-richtlijnen voor een groepsactiviteit is niet van toepassing voor een evenement als dit. Meer info vindt u daarover bij info voor vrijwilligers. Zo is het aantal aanwezigen beperkt tot 400 bezoekers buiten. Ze moeten op veilige afstand van elkaar zitten en een mondmasker dragen.

Catering: Er staat een bar (van Oxfam), een kraam (van Qourgette) met vegetarische gerechten, en er zullen broodjes, slaatjes en desserts zijn.

De opbrengst van het evenement gaat natuurlijk integraal naar de ontwikkeling van het Natuurpark Levende Leie.

bekijk, ownload of print het programma

Activiteiten op de Levende Leiedag 2021

Boottochtje op de Leie

Beleef het Natuurpark Levende Leie vanop het water en vaar in een comfortabele sloep op de kronkelende Leie. Je vaart een stukje op een oude Leie-arm. Misschien kom je wel oog in oog te staan met drinkende koeien of blauwe reigers en ander waterwild. Laat je verwonderen door de pracht van de omringende natuur. Het was destijds een inspiratiebron voor vele schilders en dichters in de streek.

Praktisch: vertrek om 13:00, 14:00, 15:00 en 16:00 vanuit Drongen voor 45 minuten varen in een boot van 7 tot 10 personen. Mondmasker verplicht. 6 € / 3 €.

Volledige activiteitenfiche en inschrijven via deze link naar de natuurpunt-site

Kajaktocht

© Christine Ostyn

We verkennen weer een mooi stukje van de Leie per tweepersoonskajak. Op het water kan je zalig genieten van de meanderende Leie met haar natuurlijke oevers, de omringende natuur en de schilderachtige dorpjes zoals Afsnee en Sint-Martens-Latem. Deze kajaktochten bieden je een unieke gelegenheid om het prachtige ‘Natuurpark Levende Leie’ op een actieve manier te ontdekken.

Er zijn twee tochten: in de voormiddag van Baarle naar Drongen, in de namiddag omgekeerd.

Praktisch: vertrek om 09:00 in Baarle resp. 13:00 in Drongen. 12 € / 8 €.

Volledige activiteitenfiche en inschrijven via deze link naar de natuurpunt-site

Geleide erfgoed- en natuurwandeling in de abdijtuin

Bos- en natuurgids Lydie Faseur neemt je gedurende een uurtje mee door de prachtige tuin van de Oude Abdij van Drongen. Het domein is een tiental hectaren groot en ligt in een Leie-meander. Het hele domein, met inbegrip van de tuin, is sinds 1998 als monument beschermd. Het geheel is, met vallen en opstaan, al elf eeuwen bewoond. Een prachtige combinatie van geschiedenis en natuur aan de oever van de Leie.

Praktisch: vertrek om 13:30, duur: één uur. Gratis. Inschrijving ter plaatse; het aantal deelnemers is beperkt (wees er snel bij).

Lees de volledige activiteitenfiche via deze link naar de natuurpunt-site

Geleide erfgoed- en natuurwandeling in de Assels

Ga met bos- en natuurgids Lydie Faseur anderhalf uur op stap aan de boorden van de Leie en maak kennis met merkwaardige hoeven en gebouwen met een lange geschiedenis en namen als Bunthoeve, Kaeksmetehoeve en villa Marie-Antoinette. Ook de natuur en het landschap van de schilderachtige Leie krijgen ruimschoots de aandacht.

Praktisch: vertrek om 15:30, duur: anderhalf uur. Gratis. Inschrijving ter plaatse; het aantal deelnemers is beperkt (wees er snel bij).

Lees de volledige activiteitenfiche via deze link naar de natuurpunt-site

Individuele wandeling in de Assels

© Frank Maes

Je wandelt individueel, op eigen tempo, op een bewegwijzerde route. Onderweg zijn er rustplaatsen en enkele haltes waar je uitleg krijgt van een natuurgids. Je verkent het natuurgebied de Assels, de Drongense meersen en de oude Leie. De Assels is een natuurgebied met veel vochtige graslanden doorweven met sloten. Je komt voorbij het veer van Afsnee en wandelt op het jaagpad waar je je kan vergapen aan statige villa’s op de andere oever of aan aangemeerde plezierjachten.

Praktisch: vertrek tussen 13:30 en 15:00 aan het WIJ-land; afstand 6 km. Gratis

Lees zeker de volledige activiteitenfiche via deze link naar de natuurpunt-site

Yoga in de natuur

De natuur haast zich niet en toch is alles af. Start de nieuwe tijd met meer innerlijke rust en ga bewuster leven. Kom genieten van rust, stilte en tijdloosheid, schoonheid en vreugde.
We geven ook aandacht aan verbondenheid en mildheid.
We werken vanuit een aangepaste Hathayogatraditie, met ook een inbreng vanuit andere yogascholen.

Het Yogacentrum Gent vzw biedt 2 proeflessen aan: van 14:15 tot 15:30, en van 15:45 u tot 17:00. De lesgevers zijn Dirk Tonnard en Bart Lasuy. We vragen een lesgeld van 10 €, waarvan de helft wordt geschonken aan de Levende Leiedag. We oefenen op het gras. Breng daarom het liefst een eigen matje mee of een grote handdoek, en eventueel een klein kussentje.

Praktisch: proefles om 14:15 en 15:45; duur 75 minuten; maximaal 20 deelnemers per les; prijs: 10 €. Inschrijven via info[at]yogacentrum[punt]gent en betalen op BE10 0689 1035 2404 (vermeld naam en ‘levendeleiedag’)

Voor curieuzeneuzen

In de prachtige grote abdijtuin (op zich al een ontdekking!) zullen er standen staan. Je kunt er dingen kopen (niet alleen abdijkaas en -bier), maar vooral ook veel leren, over:

© buscalisa
  • vleermuizen
  • bezige bijen
  • elke vogel zijn juiste nestkastje
  • de wereld van Kina (onder voorbehoud)
  • waterleven van de Leie met deskundige uitleg
  • informatie over de natuurgebieden van het Natuurpark Levende Leie
  • expeditie Natuurpunt
  • … en meer

Praktisch: tussen 13:30 en 17:00. Gratis

Lees de volledige activiteitenfiche via deze link naar de natuurpunt-site

Een ‘helse’ tocht met Ridder Rogier

Beschermd door ridders en jonkvrouwen verkennen we de Assels met het beroemde dagboek van Ridder Rogier als betrouwbare gids. Het dagboek laat jullie geboeid kennismaken met de ongetwijfeld strafste verhalen van Ridder Rogier: over een ontmoeting met vliegende vampieren, over de mysterieuze bomenfretzwam en natuurlijk ook over Slodder, de slordige vos. Afsluiten doen we traditioneel met een heus riddertornooi in de Gaard der Bomen. Hoe spannend is dat, zeg?

Een knotsgekke wandeling van 3 km voor alle jonge gezinnen en voor iedereen die zich nog jong voelt (3-99 jaar).

Praktisch: vertrek om 14:00, 14:15, 14:30; 14:45 en 15:00 voor een tocht van 3 km in (maximaal) 2 uur. 2 € / 2 €

Volledige activiteitenfiche en inschrijven via deze link naar de natuurpunt-site

Sprookjes voor groot en klein

© Claudia Van Sante

Het hoeft niet altijd Sneeuwwitje of Assepoester te zijn. Nog ongelooflijk veel andere volksvertellingen en sprookjes zijn vaak nog grappiger of spannender. Zeker als ze zo enthousiast en met ambiance tot leven komen met rasverteller Maarten Trybou. Onbekende, verrassende sprookjes in de magische tuin van de Oude Abdij.

Praktisch: Begin om 13:30, 14:30, 15:30 en 16:30. Voor kinderen vanaf 6 jaar. Gratis. Maximaal 25 kinderen per keer. Vanaf 10 jaar geldt mond­masker­plicht.

Lees de volledige activiteitenfiche via deze link naar de natuurpunt-site

Geanimeerde kindervertelling

Ze hebben er lang naar uitgekeken. Eindelijk kunnen ze met hun verhaal nog eens kinderplezier bezorgen. Johan De Bondt en Caroline De Ceukelaire komen met hun geanimeerde kindervertelling “Waarom de mensen van de zwaluw houden, maar de slang haten”.

Praktisch: Begin om 14:00 en 16:00. Voor kinderen vanaf 5 jaar. Duur 10-15 minuten. Gratis. Maximaal 15 kinderen per keer. Vanaf 10 jaar geldt mond­masker­plicht.

Lees de volledige activiteitenfiche via deze link naar de natuurpunt-site

Workshop natuurfotografie

Professioneel fotograaf Luc Van Brussel startte in 2016 met het aanbieden van cursussen en workshops (www.lvbfoto.be), later ook voor Natuurpunt-Gent voor beginnende fotografen. Hij is de bezieler van de fotowedstrijd ‘Schatten aan de Leie’ en zal aan een beperkt groepje een ‘corona-veilige’ workshop natuurfotografie geven, op locatie in de tuin van de Oude Abdij.

Praktisch: 13:30, duur anderhalf uur. Gratis.

Lees de volledige activiteitenfiche via deze link naar de natuurpunt-site

Fotowedstrijd ‘Schatten aan de Leie’

Van onze fotowedstrijd zijn de inzendingen binnen. Deze editie had als thema “Schatten aan de Leie met de focus op waardevolle natuurlandschappen, architectuur en varend materieel, waarin de Leie tussen Deinze en Gent figureert.

De 15 genomineerde foto’s waren tot 6 juni te zien in het NMC, bezoekerscentrum aan de Bourgoyen, Driepikkelstraat 32, Gent (Mariakerke), van woensdag tot zondag van 14 tot 18 uur (maximaal 6 mensen te gelijk). Daar kon u meteen uw stem uitbrengen voor de publieksprijs.

Ook op de Levende Leiedag zult u nog kunnen stemmen voor die publieksprijs. En aan het einde van de middag, rond 17 uur, worden de winnaars van de professionele jury en het publiek bekendgemaakt en worden de foto’s ook geveild. De veilingmeester van dienst is Roel Van Bambost.