Lang Leve de Leie gestart

Natuurpark Levende Leie start erfgoedtraject

Erfgoed is meer dan oude gebouwen, vergeten ambachten en artisanale werktuigen. Ook landschappen en natuurgebieden behoren tot ons erfgoed – levend erfgoed, nog wel. Onder de naam Lang Leve de Leie zijn vrijwilligers van Natuurpark Levende Leie een traject begonnen om samen met erfgoedverenigingen dat culturele aspect van de Leiestreek meer aandacht te geven en in de ambities van het Natuurpark te integreren.

Joseph Pauwels: Overtocht van een begrafenisstoet op de Leie in Afsnee (MSK Gent) 1875 (CC-licentie: CC-BY-NC-ND)_

Het project wordt gesteund door Stichting Monumentenstrijd (zie een vorig nieuwsbericht). Erfgoedverenigingen uit Deinze, Gent en Sint-Martens-Latem nemen actief deel. Het betreft:

Nog in de loop van 2020 komt ‘Lang Leve de Leie’ naar buiten met lezingen, publieksactiviteiten, promotiemateriaal en een erfgoedroute met informatieborden die saillante kenmerken van en in het Leielandschap beschrijven.

Aan interessante onderwerpen is zeker geen gebrek. Over de ontwikkeling van de Leiestreek, cultureel, agrarisch, economisch, artistiek of anderszins, zijn rijke en boeiende bronnen beschikbaar. Als leidraad zullen we natuurlijk de Leie nemen, de ader van deze streek, maar de geschiedenis kan occasioneel breder meanderen.

Op woensdag 29 april 2020 om 20.00 uur ben je welkom in Centrum De Vierschaar in Deurle voor de eerste publieke activiteit. Onder de titel “Geomorfologische ontwikkeling van de Leie” legt Morgan De Dapper de natuurlijke ontwikkeling van de Leie bloot.

Overigens: beschik je over informatie of wil je helpen? Aarzel niet: laat het ons weten.

17 januari 2020